sobota, 7 maja 2011

Jak zostac osobistym kucharzem swojego dziecka??!!

Przygotowanie posiłków domowych dla twojego dziecka jest bardzo proste. Gotowanie w domu ma dwie podstawowe zalety:
- kupowanie całych produktów jest tańsze, gdyż dla malucha w tym wieku wystarczy tylko mały kawałek a resztę możesz ugotowac lub zamrozic
- zawsze wiesz co podajesz swojemu dziecku.
Potrzebne jest nam tylko kilka podstawowych przyborów kuchennych oraz świerze owoce i warzywa. Aby przygotowac pierwszą zupkę czy deserek dla naszego malucha należy miec:
- garnek
- kosz lub garnek do gotowania na parze
- blender lub mikser
- obieraczkę i noż do usuwania gniazd nasiennych
- pojemniczki do przechowywania żywności.
Aby ułatwic sobie pracę:
- obieraj i usuwaj gniazda nasienne i pestki, krój na kawałeczki twarde owoce, zanim je ugotujesz, nastepnie przetrzyj je lub zmiksuj na papkę i podaj dziecku lub zamroź
- gotowanie na parze pozwala zachowac więcej składników odżywczych, lecz jeżeli nie posiadamy takiego sprzętu gotowanie w wodzie to nic złego. Ja osobiście gotowałam i gotuje mojemu synkowi wszystko w wodzie i nic się nie dzieje. Warzywa należy obrac ze skórki, pokroic w kostkę i włozyc do garnka. Po ugotwaniu należy je zmiksowac.
- gdy można wprowadzic maluszkowi mięso do diety, należy ugotowac je we wrzątku, a następnie zmiksowac.
- miękkie owoce jak banan czy mango należy podawac jako papkę gniotąc np. widelcem. Nie potrzebna tutaj obróbka termiczna.
- nie dodawaj soli, masła ani cukru do dań dziecka
- przechowuj dania w postaci papki w zamrażarce przez kilka miesięcy, a w lodówce nie dłuzej niż 3 dni.

Bardzo fajnym sposobem jest zamrażanie jedzonka w kostkach do lodów. Wszystko mamy poporcjowane  a porcje nie są duże, gdyż na początku nasz malec wiele nie je. Tackę należy okryc folią aluminiową aby uniknąc wysychania żywności. Aby odmrozic gotowy obiadek, zostaw go na noc w lodówce. Nie polecam mikrofali.
PAMIĘTAJMY!!!Nie podajmy dziecku w pierwszym roku życia miodu, brokuły, fasolki, ograniczac spożywanie azotanów w dużej ilości tych złych co maja ich za dużo ( szpinak, sałata, rzodkiewka, buraki, kalarepa, kapusta).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz